De röd/gröna, partierna

De röd/gröna består av de tre partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, deras mål är att göra Sverige till ett modernare, grönare och ett rättvisare land. Ett land med så minimal klasskillnad som möjligt och fler människor som arbetar.

 

Nedan finns en lista på vad partierna i de röd/gröna satsar på och prioriterar. Då kan du få en inblick i vad de olika partierna vill göra för samhället, på så vis blir det lättare för dig att veta vilket parti du vill rösta på eller ska rösta på i framtiden. Jag har valt att hålla dessa små fakta stycken korta men detaljrika och inte ha med så mycket egna uppfattningar.

 

SOCIALDEMOKRATERNA (www.socialdemokraterna.se)

socialdemokraterna är ett parti som vid många år haft majoritet i riksdagen och varit Sveriges regering. År 2006 förlorade de valet mot moderaterna. I år satsar socialdemokraterna på stor vinst, för att göra det har de försökt locka så många svenska medborgare de kan genom att erbjuda oss. Mer arbete, skapa en rimlig a-kassa, öka lärartätheten och de vill inskaffa rotavdrag för skolan mm. Angående sjukvården vill partiet öka den avgiftsfria tandvården till en ålder på 24 år istället för 19 och de vill ordna kvällsöppna vårdcentraler.



 

MILJÖPARTIET ( www.mp.se )

Som du hör på namnet fokuser miljöpartiet på miljön. De fokuserar även mycket på jämställdhet, godare mat, mindre övervakninig, sänkt moms (så att fler har råd med att äta på restaurang, på så vis minskar arbetslösheten). Partiet vill ha god och näringsrik mat i skolor, sjukhus och äldreboende, det ska serveras nylagad mat istället för uppvärmd. Det som fått mig att öppna ögonen för detta parti är deras tankesätt om miljön. De vill utnyttja förnybar energi istället för att använda kärnkraft som förstör miljön och de vill även öka kollektivtrafiken med 50% de närmaste tio åren. Miljön är våran framtid och alla, precis alla måsta ta vara på den!

 


 

VÄNSTERPARTIET ( www.vansterpartiet.se )

Vänsterpartiet arbetar mycket med frågor angående välfärden. Exempel på välfärd är skolor och dagis. Utan dagis skulle inte föräldrarna arbeta eftersom de då skulle vara upptagna med att ta hand om sina barn, men med hjälp av välfärden kan vi utföra våra dagliga arbeten. Ett av vänsterpartiets största mål är ta bort privatisering fullkomligt. De anser att det är oacceptabelt att privata företag ska gå med egen vinst med hjälp av våra skattepengar som kommunen tar hand om. Därför har partiet en åsikt om att alla svenska skolor ska ägas utav kommunerna. En viktig sak som vänsterpartiet har tagit upp är det här med a-kassorna. Paritet vill sänka medlemsavgiften och höja ersättningen, först till 80% med sedan på längre håll höja ennu en gång till 90% av den gamla lönen.

 


 

 

Nedan följer en lista på förklaringar till ord som du stött på i det här inlägget.

 

A- kassa. Det här är ett ord jag inte hört talas om tidigare så jag har tagit reda på vad det betyder. A- kassa är en arbetslöshetsförsäkring, vilket betyder att m man blir av med jobbet kan man få upp till 80% procent av sin gala lön varje månad. Hur fungerar det? Jo, för det första måste man vara betala en medlemsavgift om man vill ha försäkring. För det andra måste man ha varit medlem i ett år och arbetad flitigt minst 6 månader innan arbetslöshet.

 

Rotavdrag. Rotavdrag betyder att man får en summa pengar av skatteverket när man till exempel ska renovera, bygga om eller reparera något hemma. Summan pengar man får är 50% av arbetskostnaden, men varje person får 50000 kr per år. Detta kan vara lite förvirrande så här är ett exempel. Vo säger att du har bestämt dig för att byta garagetak. Företaget peab ska hjälpa dig att byta taket men de kräver 50000 kr. Tack vare rotavdraget behöver du bara betala 50% av arbetskostnaderna, det vill säga 25000. Efter arbetet är utfört vill du byta garagedörr som , även det kostar 50000 då har du endast 25000 kr kvar på rotavdraget och kan använda det för sista gången. Nästa gång du vill bygga något måste du betala för hela kostnaderna själv eller vänta ett år.

 

Förnybar energi. Det här ordet känner jag igen sen tidigare, jag sökte svar på nätet och fick fram att förnybar energi är energikällor som kan producera el  och förnya sig, vilket betyder att energin från dessa källor aldrig tar slut.

 

Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Förnybara_energikällor , http://sv.wikipedia.org/wiki/ROT-programmet ,



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0